Cultură

User avatar
PSC
Posts: 655
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:40 pm
Location: Timișoara

Cultură

Post by PSC »

Discuții despre cultură în general.

Continuare de la celălalte discuții despre (agri)cultură http://acspolitimisoara.myforum.ro/-vp196.html#196
Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

A venit toamna, se pregateste un nou concert in Pestera Romanesti. Canta unul dintre cei mai renumiti violonisti din Romania

TIMISOARA. Compozitiile lui Mozart vor rasuna din nou printre stalactite si stalagmite in Pestera Romanesti din Timis. Traditionalul concert are loc la finalul lunii octombrie.

Si pentru ca este deja un concert tradtional, ajuns la cea de-a 28-a editie, ariile lui Mozart nu vor lipsi din spectacol, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti. Sute de romani, dar si melomani de peste hotare vin an de an in Timis pentru o portie zdravana de muzica ‘servita’ in pestera. Pe langa Mozart si alte arii celebre, ei vor avea sansa sa asculte si Balada lui Porumbescu.

In editia 2012, printre cei care le vor incanta timpanele spectatorilor cu partituri atent alese se vor numara dirijorul Ilarion Ionescu si fiul sau, violonistul Florin Ionescu, din Galati, acesta din urma fiind castigatorul premiului Paganini. Cei doi vor fi acompaniati de orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara.

“Avem un program atractiv, inca nu este definitival complet. Se canta Mozart, Porumbescu, prin traditie si avem niste lucrari inedite de vioara, de mare spectacol. Vor fi surprize, la un moment dat va canta si dirijorul impreuna cu fiul lui, Florin Ionescu, castigatorul premiului Paganini. A fost dorinta celor doi maestri sa concerteze in pestera, ceea ce ne bucura”, a declarat pentru http://www.opiniatimisoarei.ro Ioan Garboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Concertul din Pestera Romanesti va avea loc duminica, in 21 octombrie, incepand cu ora 13:00. Ca de obicei, intrarea va fi libera.

Image

mi-as dori sa pot participa si eu la un asemenea eveniment :(
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

Premieră la Timişoara: Filarmonica Banatul pune în scenă o lucrare care a şocat o lume întreagă

Filarmonica Banatul a pregătit un spectacul în amintrirea compozitorului american John Cage Jr, care a şocat lumea cu lucrarea 4'33'', lansat în 1952

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui John Cage Jr, şi 20 de la moartea sa. Filarmonica Banatul a pregătit un eveniment pentru comemorarea muzicianului american.

Centenarul John Cage și arta sa este deschis de concertul de la Sala Capitol, vineri, de la ora 19.00, având la pupitru pe maestrul Paul Mann, din Anglia.

În deschiderea evenimentului timişorenii vor avea prilejul de a asculta trei lucrări din creația lui John Cage, în interpretarea orchestrei Filarmonicii, printre care și celebra lucrare 4’33’’ (Silence), lucrare care l-a consacrat.

John Cage (5 septembrie 1912 -Los Angeles, 12 august 1992 -New York) a fost un compozitor american, teoretician al muzicii şi scriitor, care a influenţat epoca în care a trăit.

Ultima lucrare din concert, biss-ul, se intitulează 4'33'' şi a fost un şoc la premiera din 1952.

Muzicienii vor sta doar pe scenă şi nu se va cânta... nimic! Este suficientă atenţia asupra liniştii. Compozitorul spunea despre această piesă că nu e vorba de tăcere absolută, că muzica există în cadru, formată din fiinţele vii care tac pe scenă şi în sală.

Seara va vontinua cu un concert pentru percuție și orchestră de Violeta Dinescu, avându-l ca solist pe Doru Roman și o lucrare dedicată special acestui eveniment de către compozitorul Lucian Mețianu „Cage in a Cage”, pentru pian și orchestră, în interpretarea pianistului Sorin Petrescu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7h ... 2TN4xR5lo8[/youtube]
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
AndreiVajnaII
Posts: 2862
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:47 pm

Re: Cultură

Post by AndreiVajnaII »

Asta e o gluma? In clipu ala dirijoru zici ca e Mr. Bean. :))
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

Doua zile cu Nick Mancuso, la Teatrul National
25 Octombrie 2012 / de: Cristina Tomescu

Teatrul Național din Timișoara propune pentru acest final de săptămînă două evenimente speciale. Amândouă îl au în centru pe cunoscutul actor de teatru și film Nick Mancuso.

Vineri, de la ora 19, la Studio 5 va avea loc premiera spectacolului „Dumnezeu e un mafiot” de Nick Mancuso, în prezența autorului. Cel de-al doilea eveniment este masterclass-ul programat sâmbătă și susținut de același Nick Mancuso.

Actor de teatru și film, celebru pe platourile de filmare hollywoodiene, ca și pe cele ale caselor de filme, televiziunilor și scenelor de teatru canadiene, Nick Mancuso este binecunoscut în mediile culturale nord-americane ca scriitor, profesor, artist plastic și producător. Mancuso a colaborat, de-a lungul timpului, cu mari personalității ale literaturii și teatrului, cum ar fi Tennessee Williams, Israel Horowitz sau Michael Ondaatje. Este, de asemenea, autorul a trei volume de poezie, două romane, un manual de arta actorului, o culegere de eseuri filosofice referitoare la Hollywood și noile media și a numeroase scenarii.

„Dumnezeu e un mafiot” spune povestea unui om al străzii, alcoolic şi rătăcit care, în seara de Ajun, se crede Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-și argumenta convingerea este o radiografie tragică și comică, ludică și dureroasă, armonică și cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care, de altfel, mulți semeni de-ai noștri, loviți de transformările brutale ale societății contemporane, le descoperă. Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale.

Conceptul și interpretarea spectacolui de la Naționalul timișorean aparțin lui Doru Iosif , căruia i se alătură muzicianul Sebastian Hamburger. Echipa acestui proiect este completată de Dorothea Iordănescu (scenografia), Ștefan Iordănescu light-design) și Lucian Matei (concept video).

www.debanat
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

Timişorenii vor putea urmări săptămâna viitoare lungmetrajul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu, peliculă premiată la Cannes şi alte festivaluri importante de cinematografie. Filmul, propus pentru Oscar, va putea fi vizionat marţi, 20 noiembrie, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Biletul de intrare va costa 1 leu, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara.

„Pelicula „După dealuri” a intrat în circuitul cinematografelor din România, iar traseul filmului continuă cu proiecţia specială care va avea loc marţi, 20 noiembrie 2012, în Sala Capitol a Filarmonicii din Timişoara, de la ora 19.00, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu. Organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, evenimentul va oferi ocazia publicului timişorean să vizioneze filmul premiat la Cannes pentru scenariu și interpretare şi să-l întâlnească pe cunoscutul cineast, nominalizat la premiile Academiei Europene de Film (EFA) pe anul 2012, la categoria cel mai bun scenariu”, anunţă reprezentanţii Primăriei Timişoara.

Biletele vor fi puse în vânzare în următoarele zile la casieria filarmonicii şi vor costa 1 leu, potrivit oficialilor municipalităţii.

tion

la asa pret, presupun ca sala va fi plina :ymdaydream:
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by DP 2-6 »

Lansarea cvadruplului album Lumina

Marţi, 20 noiembrie, la Timişoara va avea loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Stepan Project – „Lumina“, materialul care constituie cea de-a treia parte a trilogiei „Sensul Vieţii“ începută în 1996 cu albumul „Sensul vieţii” şi continuată în 2001 cu dublul-album „Undeva în Europa…”.

http://www.tion.ro/lansarea-cvadruplulu ... na/1206147
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

Seara culturala sarba la Timisoara: Trezvia sufletului si …muzica pentru suflet

Asociatia Culturala Beli Bagrem si Comunitatea Sarbilor din Romania organizeaza un eveniment dedicat elevilor Liceului Sarbesc Dositei Obradovici din Timisoara. Este vorba de o seara culturala cu intrare libera la Sala Capitol, in 30 noiembrie, de la orele 19.00.

Vezi mai jos intreg programul!

Se vor prezenta momente din spectacolul „Pe aripi de vis – cu papusarii de pe Bega“, din proiectul cu acelasi nume, cofinantat prin Programul European „Tineret în Actiune“
Concept si traduceri: Liubita Popadici
Conducere muzicala si aranjamente muzicale: Milenco Luchin

PARTEA I
Manifestare duhovniceasca, de film si cultura TREZVIA SUFLETULUI (editia a III-a)
În parteneriat cu Uniunii Realizatorilor de Film si Televiziune a Voivodinei, Centrul de Cultura al Voivodinei/Serbia si ASCOR, filiala Timisoara
- expozitie de fotografii Manastirile sarbesti de pe Fruska Gora/Serbia;
- expozitie de brosuri bilingve editate pana acum (la editiile anterioare);
- prezentarea brosurii bilingve ISTORIOARa MIRACULOASA;
- proiectiа filmului documentar-artistic RESPIRATIA
(Deian Petrovici, productie a Academiei de Arte BK/Serbia);
- proiectii, MANASTIREA GIUNIS/DJUNIS;
- proiectiа filmului documentar-artistic sCOALA VIEtII
(Igor Pojgai, productie RTV Bania Luka/R. Srpska).

PARTEA a II-a
Punct artistic al elevilor de la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici”: SCOALA MEA
Fostii si actualii „CLOPOTEI“
- cantece din repertoriul folclorului pentru copii sustinut de proiectii ale lucrarilor elevilor
- grup instrumental de copii

PARTEA a III-a
Concert de muzica populara sarbeasca si „oraseneasca veche“ sarbeasca „MUZICA pentru SUFLET“
Proiectul orchestral de muzica sarbeasca, de tip (semi)simfonic „BEZDAN“
- concert maestru: Nada Petrov
- Solisti: Laza Cnejevici, Alexandru Vuici, Pera Todorovici, Desanca lalici, Radosavca Lalici, Iasmina Feniat, Daniela Lelea, Milena Taran
- duet acordeoane: Berislav Peici si Nedelco Martinov

Invitatii serii:
Srgian Ilici, presedintele Uniunii Realizatorilor de Film si Televiziune a Voivodinei/Serbia
Tibor Vajda, directorul Centrului de Cultura al Voivodinei
Ferencz Kovacs, aranjamente muzicale, dirijor si compozitor, „Tamburasii Voivodinieni” / Vojvodjanski tamburaši/Novi Sad/Serbia
Branco Maravici, Mariana Penavici, solisti, „Tamburasii Voivodinieni”
Mirela Antonie, harfa
Prezentatori: Tania Magdin, Radovanca Vuletici, Marco Agici
Design brosura: Laza Acimov
Prezentare multimedia: Borco Ilin
Prelucrare computerizata: Deian Rasici
Sonorizare: Deian Feniat


http://www.opiniatimisoarei.ro/seara-cu ... 22/11/2012
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

Giselle, spectacol-eveniment la Opera din Timisoara

Bianca Fota şi Gigel Ungureanu, staruri ale Operei din Bucureşti, vor fi duminică, 25 noiembrie 2012, de la ora 19, la Timişoara, soliştii unui spectacol excepţional în care orchestra va fi condusă de maestrul Peter Oschanitzky (Croaţia): baletul “Giselle”, al compozitorului Adolphe Charles Adam. Previzibil, biletele pentru acest eveniment s-au epuizat rapid, doar cîte un loc răzleţ mai fiind disponibil, astăzi, pe diagrama de la Agenţia Operei.

Actuala producție a Operei timișorene cu baletul ”Giselle” este realizată de coregrafa Carmen Cojocaru (după coregrafia clasică a lui Marius Petipa), iar scenografia este creația Krisztinei Nagy. Reunind armonios muzica, dansul şi pantomima, „Giselle” aparţine stilului supranumit „baletul alb” şi a avut premiera mondială în 1841, la Academia Regală de Muzică din Paris

tion
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Cultură

Post by duranviola »

" Daca "

de Rudyard Kippling


De poti fi calm cand toti se pierd cu firea
In jurul tau si spun ca-i vina ta;
De crezi in tine chiar cand omenirea
Nu crede dar s-o crezi ar vrea;
Daca de asteptare nu ostenesti nicicand,
Nici de minciuna goala nu-ti clatini gandul drept;
Daca privit cu ura nu te razbuni urand
Si totusi nu-ti pui masca de sfant sau de intelept;
Daca astepti dar nu cu sufletul la gura
Si nu dezminti minciuni mintind, ci drept;
De nu raspunzi la ura tot cu ura
Dar nici prea bun sa pari nici prea-ntelept;
Sau cand hulit de oameni, tu nu cu razbunare
Sa vrei a le raspunde, dar nici cu rugaminti;
De poti visa dar nu-ti faci visul astru;
De poti gandi, dar nu-ti faci gandul tel;
De poti sa nu cazi prada disperarii
Succesul si dezastrul privindu-le la fel;
De rabzi s-auzi cuvantul candva rostit de tine
Rastalmacit de oameni, murdar si prefacut;
De rabzi vazandu-ti idealul distrus si din nimic
Sa-l recladesti cu ardoarea fierbinte din trecut;
De poti risca pe-o carte intreaga ta avere
Si tot ce-ai strans o viata sa pierzi intr-un minut
Si-atunci fara a scoate o vorba de durere
Sa-ncepi agonisala cu calm de la-nceput ;
De poti ramane tu in marea gloata
Cu regi tot tu, dar nu strain de ea;
Dusman, om drag, rani sa nu te poata;
De toti sa-ti pese dar de nimeni prea;
De poti prin clipa cea neiertatoare
Sa treci si s-o intreci gonind mereu;
Daca ajungi sa umpli minutul trecator
Cu saizeci de clipe de vesnicii mereu,
Vei fi pe-ntreg Pamantul deplin stapanitor
Si mai presus de toate, un OM, iubitul meu.
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
Post Reply