Dă prin cuine adunace

User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by Pffv »

orangetm wrote:Plange ma-sa, copilul ii tot copil... vezi la mandea, ca asa imi zice si acum mami... :D
=)) Nu degeaba se spune suflet de "mama" .
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by DP 2-6 »

Carnea de curcan, aur pentru sanatate. De ce o recomanda nutritionistii!

Image

Curcanul pe care il mancam in noaptea de Revelion, este extrem de benefic pentru sanatate, desi nu este printre alimentele traditionale romanesti. Carnea de curcan este gustoasa, satioasa si dietetica, spun specialistii.

Contine excelente elemente nutritive

Curcanul este o sursa foarte buna de proteine veritabile si de calitate, de seleniu, vitamina B6 si de aminoacizi. In egala masura contine si zinc si vitamina B12. Carnea alba de curcan, fara piele, este baza unor preparate culinare excelente ce contin proteine bune si are si putine calorii.

Reduce colesterolul „rau”

Carnea slaba de curcan, fara piele, gatita la cuptor, are cea mai mica cantitate de grasimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne, incluzand carnea de pui, porc sau vita.
Dar până atunci, postiţi fraţilor, postiţi! :ympray:
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by DP 2-6 »

Masa de Craciun. Retete delicioase pentru prepararea fripturii de porc

Image

Incearca sa schimbi meniul de sarbatoare in acest an. In locul sarmalutelor, carnatilor si fripturii la cuptor poti pregati retete gustoase, cu arome exotice cu care sa impresionezi familia si invitatii.


Porcul este vedeta pe mesele romanilor in zilele de Sarbatori. Ca e cumparat sau taiat de rudele de la tara, o bucata de carne de porc va ajunge cu siguranta si la tine pe masa.

Iata trei retete pentru friptura de porc, care cu siguranta te vor cucerii:

Cotlete de porc iuti si sos cu zmeura

O friptura aromata cu un gust puternic al ardeilor iuti poblano indulcit de sosul cu fructe proaspete. Serveste aceasta friptura langa o garnitura de cartofi.

Ingredinete (4 portii):

2 lingurite pudra de ardei iute poblano (sau orice ardei iute)
½ lingurita sare
¼ lingurita cimbru uscat
4 cotlete de porc cu os (1cm grosime)
ulei de gatit
80ml zeama de supa de vita
2 linguri piure de zmeura (poti folosi si congelata)

Amesteca ardeiul iute cu sarea si cimbrul si freaca cotletele de porc cu acest amestec de condimente.

Incinge bine o tigaie antiaderenta la foc mediu. Unge tigaia cu ulei de gatit si pune in ea cotletele condimentate. Rumeneste-le bine pe fiecare parte (cate 3 minute) pana cand ating gradul dorit de gatire. Scoate-le din tigaie si tine-le calde.

In aceeasi tigaie adauga zeama de supa si lasa-o pe foc jumatate de minut, amestecand si desprinzand de pe peretii tigaii toate resturile rumenite de la carne. Ridica putin intensitatea focului si adauga zmeura. Lasa amestecul pe foc timp de 1 minut pana cand devine usor gros amestecand continuu cu un tel.

La servire adauga peste fiecare cotlet cate 1-2 linguri de sos.

Cotlete de porc in stil caraibian cu salsa de mango

Schimba traditionalele fripturi la cuptor cu aceasta reteta cu un aer exotic.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 ½ lingurite de coriandru uscat
1 ½ lingurite chimion macinat
1 lingurita rasa zahar
1 lingurita rasa pudra de ghimbir
½ lingurita sare
un praf de ardei iute
4 cotlete de porc cu os (1 cm grosime)
ulei de gatit
100g cubulete de mango
100g cubulete rosii
½ legatura coriandru tocat
1 lingura otet de vin rosu
2 linguri ulei de masline

Amesteca condimentele si freaca bine cu acest amestec cotletele de porc.

Incinge bine un grill de fonta sau o tigaie antiaderenta pe care sa o ungi cu ulei de gatit. Pune cotletele la rumenit si lasa-le cate 3 minute pe fiecare parte. Verifica gradul de gatire cu un termometru de carne. Ar trebui sa indice putin peste 60C.

Amesteca intr-un bol mango cu rosiile, corinadrul, uleiul si otetul. Serveste fiecare cotlet cu 1 lingura de salsa.

Muschi de porc condimentat cu mere sotate

Condimentele dulci vor da un gust aparte fripturii tale. Serveste-o langa o salata cu spanac.

Ingrediente (pentru 4 portii):

un praf de sare
¼ lingurita coriandru uscat
¼ lingurita piper macinat
un praf de scortisoara
un praf de nucsoara
500g muschi de porc (taiat in 12 felii)
ulei de gatit
2 linguri unt
350g mere feliate subtire
80g ceapa rosie feliata subtire
60ml cidru de mere
1 lingurita frunze de cimbru proaspat

Incinge o tigaie de fonta la foc mediu. Amesteca sarea, coriandrul, piperul, scortisoara si nucsoara si presara amestecul de condimente peste muschiul de porc.

Unge tigaia cu ulei de gatit si pune muschiul de porc in ea, la foc mediu, prajind cate 3 minute pe fiecare parte, pana cand obtii gradul de gatire dorit.

Scoate friptura si topeste untul in aceeasi tigaie. Adauga feliile de mere, ceapa si un praf de sare. Soteaza timp de 4 minute sau pana cand merele incep sa se rumeneasca. Adauga cidrul peste ele si gateste-le timp de 2-3 minute pana cand devin moi. Incorporeaza apoi si frunzele de cimbru.

Serveste muschiul de porc cu merele sotate.
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by DP 2-6 »

Peste 20 de producatori particulari de carnati, asteptati la editia 2013 a Worschkoschtprob

Cunoscutul concurs de stabilire a celor mai buni cârnaţi timişoreni, “Worschkoschtprob”, organizat de publicaţia Banater Zeitung, va avea joi, 31 ianuarie, o nouă ediţie. Organizatorii continuă tradiţia începută anul trecut, de a susţine evenimentul în diferite locaţii bănăţene, şi de această dată acţiunea va avea loc la Lugoj.
După Sânnicolau Mare, “Worschkoschtprob” se mută în acest an la Lugoj. Concursul va avea loc joi, 31 ianuarie, la ora 12, la Restaurantul Royal din municipiul de pe Timiş.

Şi la această ediţie a „Degustării Cârnaţilor Bănăţeni” vor fi, ca de obicei, două secţiuni de concurs: una pentru producătorii privaţi şi una destinată firmelor producătoare de mezeluri. Redacţia Banater Zeitung a primit deja mostrele de cârnaţi. “Apreciem că la eveniment vor fi prezenţi peste 20 de producători particulari de cârnaţi. De asemenea, sunt înscrise cinci firme lugojene”, am aflat de la Raluca Nelepcu, secretar de redacţie în cadrul Banater Zeitung, organizator al evenimentului.

Intrarea la “Degustarea cârnaţilor bănăţeni” se va face pe baza abonamentului la ziarul german “Allgemeine Deutsche Zeitung / Banater Zeitung” sau pe bază de invitaţie, care nu poate fi cumpărată. Ediţia precedentă a manifestării s-a desfăşurat în oraşul Sânnicolau Mare, după ce, până în 2011, toate edițiile au avut loc exclusiv la Timișoara.

„Worschtkoschtprob” are o tradiție de decenii, fiind iniţiată de redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ), sub conducerea redactorului-şef Nikolaus Berwanger. Până în 1989, era o manifestare privată şi uşor subversivă, desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii aduceau mostre de cârnaţi făcuţi în casă. Ziua desfăşurării evenimentului era publicată doar în NBZ, manifestarea fiind un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori. Cu 18 de ani în urmă, „Banater Zeitung” a decis să organizeze un eveniment public, mizând pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi.

Image
http://www.tion.ro/peste-20-de-producat ... ob/1240186
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by DP 2-6 »

Nu mai folosiţi muştarul doar la mici! :))

Cel mai bun carnat din Banat se face la… Lipova! Asa s-a decis la Degustarea Carnatilor Banateni de la Lugoj. FOTO!

LUGOJ. Carnati de casa, de porc sau de vita ori din carne de vanat, cu multe condimente si pregatiti exact ca-n Banat! Lugojenii au degustat joi din peste 40 de sortimente de carnati banateni facuti de catre cei mai buni macelari din zona.


Una dintre cele mai vechi meserii din Banat a fost apreciata de lugojeni la cea de-a 33-a editie a traditionalei Degustari a Carnatilor Banateni – “Worschtkoschtprob” – organizata an de an de redactia saptamanalului de limba germana “Banater Zeitung”.

14 macelari banateni si 12 firme producatoare de mezeluri s-au inscris in competitia lansata de “Banater Zeitung”. Producatorii privati au adus cu ei 17 sortimente, iar firmele producatoare de au inscris in concurs 24 de sortimente de mezeluri.

Zeci de lugojeni au gustat din mezelurile prezentate la Degustarea Carnatilor Banateni. Au preferat mai ales carnatii de casa afumati si cei din carne de vanat sau pe cei picanti.

“Am gustat mai mult din cei picanti. Ar fi mers o bere la ei oricum”, ne-a spus unul dintre degustatori.

Primarul Lugojului, Francisc Boldea, a intrat si el in competitie, ca producator privat. A venit cu mezeluri pregatite dupa reteta lui Vasi Spircu.

“Am o reteta foarte veche, mi-a dat-o Vasi Spircu, doar eu o stiu, si chiar daca ma ajuta cineva la preparat, il scot afara cand pun ingredientele. Ca sa fie bun, carnatul trebuie afumat la rece, iar condimentele sa fie naturale”, ne-a spus Francisc Boldea, primarul localitatii Lugoj.

Un alt producator de mezeluri, fost consilier local, Negrutiu Cotizo, se lauda cu aceeasi reteta. Boldea spune insa ca Negrutiu Cotizo nu are chiar reteta originala.

“Am adus carnati de casa ca la Buchin, dupa reteta lui Vasi Spircu. E un mezel putin mai picant decat cel obisnuit, cu mai multa carne decat grasime, are 80% carne si 20% grasime. Cred ca cei mai buni carnati banateni trebuie sa fie facuti din spata de porc”, ne-a marturisit Cotizo.

La eveniment a participat si unul dintre cei mai varstnici macelari din Banat. Tiberiu Gaspar are 92 de ani si a tinut mortis sa fie prezent la degustare. Este unchiul lui Negrutiu Cotizo. Tiberiu Gaspar a fost un macelar iscusit. S-a apucat de treaba de la varsta de 16 ani si si-a facut ucenicia la Deva.

Cel mai bun carnat, la Lipova

Dupa o degustare ca la carte, de mai bine de jumatate de ora, juriul a decis: cel mai bun carnat inscris in concurs, la sectiunea producatori privati, ii apartine lui Edwin Zaban, macelar de seama din localitatea Lipova. A venit la Lugoj cu cel mai bun carnat din carne de mistret si i-a cucerit pe degustatori.

“Cred ca a contat foarte mult faptul ca a fost carne de vanat, ca a fost mai deosebita. Nu am o reteta anume, mereu inventez ceva, pun mai multe condimente sau mai putine. Am invatat sa fac carnati de la tata, anul trecut am iesit pe locul III”, ne-a spus Edwin Zaban.

Locul II a fost castigat de Martin Horst, banatean din Timis, cu carnati de casa picanti, dar si de Dan Boitos din Costei, care a pregatit tot carnati de casa. Pe locul al treilea s-au clasat 3 macelari: Sorin Marcu – cu carnati de casa, Sauer Wolfgang – carnati cu chimion si Walter Winter – carnati de casa.

Castigatorii au plecat acasa cu premii care consta in produse electrocasnice cu care sa isi poata pregati cei mai buni carnati banateni. Toti participantii au primit insa diplome.

La capitolul firme a castigat una dintre cele mai renumite din Banat, dintr-o mica localitate de langa Caransebes.

Banater Zeitung este tiparit inca de la inceputul anilor ’90, ca supliment saptamanal al singurului cotidian de limba germana care apare la est de Viena, “Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.
http://www.opiniatimisoarei.ro/cel-mai- ... 31/01/2013
Image
User avatar
duranviola
Posts: 1634
Joined: Tue Oct 02, 2012 7:18 am
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by duranviola »

organizatorii evenimentului sunt stelemisti ? X(
Finantatorii vin si pleaca, politicienii vin si pleaca, antrenorii vin si pleaca, jucatorii vin si pleaca.....doar noi suporterii, ramanem

Image Image
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by Pffv »

duranviola wrote:organizatorii evenimentului sunt stelemisti ? X(
Acu' o sa zica ca-i "blau-grana" =)) ....desi parca rosu ala bate in PDL :evil:
User avatar
DP 2-6
Posts: 3368
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:22 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by DP 2-6 »

Pffv wrote:
duranviola wrote:organizatorii evenimentului sunt stelemisti ? X(
Acu' o sa zica ca-i "blau-grana" =)) ....desi parca rosu ala bate in PDL :evil:
Blau-grana, e de fapt bleu-visiniu, n-are nici o legatura cu spurcaciunea becaliota, dar voi nu vedeti ca sunt si farfurii albe, probabil organizatorii sunt sarbi! :D
User avatar
orangetm
Posts: 4171
Joined: Mon Oct 01, 2012 10:01 pm

Re: Dă prin cuine adunace

Post by orangetm »

Tu te iei dupa toate provocarile? :D
Image
comparare.rca/campion24broker/emitere.electronica
User avatar
Pffv
Posts: 4073
Joined: Mon Oct 01, 2012 9:43 pm
Location: Timisoara

Re: Dă prin cuine adunace

Post by Pffv »

DP 2-6 wrote:
Pffv wrote:
duranviola wrote:organizatorii evenimentului sunt stelemisti ? X(
Acu' o sa zica ca-i "blau-grana" =)) ....desi parca rosu ala bate in PDL :evil:
Blau-grana, e de fapt bleu-visiniu, n-are nici o legatura cu spurcaciunea becaliota, dar voi nu vedeti ca sunt si farfurii albe, probabil organizatorii sunt sarbi! :D
Ca doar nu o iei in serios :)) !
Post Reply